Οι τάσεις της φυσικοθεραπείας το 2023

Οι τάσεις της φυσικοθεραπείας το 2023 αφορούν τη δικτύωση, την πρόληψη και την ολιστική προσέγγιση

Η φυσικοθεραπεία ήταν και θα είναι πάντα ένα δυναμικό επάγγελμα. Η γνώση αυξάνεται συνεχώς χάρη στις εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, η εξειδίκευση του φυσικοθεραπευτή συνεχίζει να επεκτείνεται με νέες τεχνικές και οι θεραπείες που προσφέρονται σε ένα σύγχρονο φυσιοθεραπευτήριο αλλάζουν. Σε αυτό το blog θα συζητήσουμε τι να περιμένουμε στον τομέα της φυσιοθεραπείας το 2023.

Physiotherapy trends in 2023 are all about connection prevention and holism

Ο φυσικοθεραπευτής το 2023

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις στο χώρο φυσικοθεραπείας δεν έρχονται από το πουθενά. Οι τάσεις είναι παρούσες εδώ και καιρό σε αρκετούς χώρους φυσικοθεραπείας, αλλά η προσδοκία είναι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Φέτος η εστίαση είναι κυρίως στη δικτύωση, την πρόληψη και την ολιστική προσέγγιση.

Για παράδειγμα, η δικτύωση με άλλα φυσικοθεραπευτήρια και κλάδους γίνονται μέσω διασυνδέσεων και μιας πιο διεπιστημονικής προσέγγισης. Οι διεπιστημονικές συνεργασίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Επιπλέον, η πρόληψη αποτελεί κεντρικό σημείο εστίασης, καθώς και η διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Τέλος, δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία που εστιάζει στην ισορροπία μεταξύ σώματος και νου.

Ο φυσικοθεραπευτής αναπτύσσει νέες δεξιότητες για να υποστηρίξει αυτήν την πρόσφατη θεραπευτική μέθοδο. Για παράδειγμα, χρειάζονται νέες τεχνικές επικοινωνίας, όπως με τη μορφή παρακινητικής συνέντευξης: μια μέθοδος για ανεύρεση των εγγενών κινήτρων του ασθενούς. Επίσης, πρέπει να είναι αρκετά επικοινωνιακοί ώστε να μπορούν να εξηγήσουν μια διαφορετική προσέγγιση σε έναν ασθενή που εξακολουθεί να περιμένει μια κλασική θεραπεία.

Παρακάτω ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις τρεις τάσεις. Για τον τομέα «ολιστικής θεραπείας» συζητάμε για την ψυχοσωματική προσέγγιση, η χρόνια φροντίδα είναι το επίκεντρο της πρόληψης και τέλος ο τομέας «δικτύωση» καλύπτει το διεπιστημονικό κομμάτι, επιπρόσθετα της φυσικοθεραπείας.

Μεγαλύτερη εστίαση στο μυαλό μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης

Μεγαλύτερη ισορροπία σώματος και πνεύματος χάρη στην ψυχοσωματική θεραπεία

Οι ασθενείς με ψυχοσωματικά προβλήματα βρίσκουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο τους προς τα φυσικοθεραπευτήρια. Τα ψυχοσωματικά προβλήματα, αφορούν ασθενείς με σωματικά προβλήματα που σαφώς επηρεάζονται από ψυχολογικούς παράγοντες. Για αυτούς τους ασθενείς έχει δημιουργηθεί η εξειδίκευση του ψυχίατρου – ψυχοθεραπευτή. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ψυχοσωματικής θεραπείας, η άσκηση και η προπόνηση συνδυάζονται με συμπεριφορική παρέμβαση, αποτελεσματική επικοινωνία και θεραπεία για καλύτερη επίγνωση του σώματος.

Ωστόσο, και οι φυσικοθεραπευτές που δεν συνεργάζονται (ακόμα) με ένα ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή (πρέπει να) είναι όλο και περισσότερο εξοπλισμένοι για να βοηθήσουν πλήρως αυτήν την ομάδα ασθενών. Για παράδειγμα, θεραπευτές εκπαιδεύονται στη διαχείριση του χρόνιου πόνου και του στρες, στην ενσυνειδητότητα, στις συνεντεύξεις παρακίνησης και στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT).

Δικτύωση με άλλους θεραπευτές και κλάδους

Ιδιαίτερη προσοχή στις χρόνιες διαταραχές

Η χρόνια φροντίδα καταλαμβάνει επίσης μια ολοένα και πιο σημαντική θέση στα φυσικοθεραπευτήρια. Οι χρόνιες διαταραχές είναι διαταραχές χωρίς προοπτική πλήρους ανάρρωσης και με σχετικά μεγάλη διάρκεια ασθένειας.

Οι κύριες χρόνιες παθήσεις είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η ΧΑΠ. Οι διαταραχές εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνές στους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα: το 96% των άνω των 75 ετών έχουν χρόνια διαταραχή. Και επειδή οι άνθρωποι γερνούν, το ποσοστό των χρονίως πασχόντων αυξάνεται.

Κατά τη θεραπεία μιας χρόνιας διαταραχής, ο φυσιοθεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή στο να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τον πόνο και την κούραση, τους περιορισμούς στη λειτουργικότητα και τα προβλήματα στην κοινωνική συμμετοχή.

Η κίνηση παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θεραπεία. Τα προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία μας για επαγγελματίες άσκησης και υγείας, καθώς και για γυμναστική στο σπίτι, προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη στη θεραπευτική άσκηση.

Πρόληψη χρόνιων παθήσεων

Αλλαγή στην τάση των φυσικοθεραπευτών μέσω της εστίασης στην πρόληψη και την αυτοφροντίδα

Οι χρόνιες διαταραχές έχουν σαφώς μεγάλη επίδραση στη σωματική και ψυχική ευεξία, επομένως είναι σημαντική η καθυστέρηση ή διαχείριση της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής και αποτρέπει την περιττή φροντίδα. Πολλές αιτίες χρόνιων παθήσεων μπορούν να επηρεαστούν με προληπτικά μέτρα, όπως ένας υγιεινός τρόπος ζωής: απαγόρευση του καπνίσματος, επαρκής άσκηση, υγιεινή διατροφή και υγιές βάρος. Αυτός είναι και ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή, να συμβουλέψει και να εκπαιδεύσει τους πελάτες του να διαχειριστούν την καθημερινότητα τους, ανάλογα με την ηλικία, τρόπο ζωής και γενικότερη κατάσταση υγείας τους.

Επιπλέον, ο φυσικοθεραπευτής εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην πρόληψη, λόγω περικοπών και ελέγχου του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Η γήρανση του πληθυσμού (ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται) παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες παρά την ασθένεια ή το γήρας. Σε πολλές πρακτικές φυσιοθεραπείας, η προσφορά στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη φυσική κατάσταση, την αποκατάσταση και τα προγράμματα που στοχεύουν στη ζωτικότητα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Άλλες εμφανείς τάσεις στη φυσιοθεραπεία

Στις μέρες μας ο φυσικοθεραπευτής εστιάζει περισσότερο στην πρόληψη και στην πιο ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή. Αλλά και άλλες τάσεις είναι εμφανείς. Καθώς οι ασθενείς γίνονται πιο απαιτητικοί και ορισμένες φορές ακόμη και επικριτικοί, οι φυσικοθεραπευτές πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στην ποιοτική διαφοροποίηση. Ως αποτέλεσμα, μικρά θεραπευτήρια γίνονται μεγαλύτερα, οι ομάδες επεκτείνονται με περισσότερες ειδικότητες (γυμναστές, διατροφολόγους, ψυχολόγους, κτλ), η συνεργασία με άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης γίνεται πιο στενή και ο αριθμός των πιο ολοκληρωμένων κέντρων αυξάνεται.

Ψηφιοποίηση και στο πλαίσιο της φυσικοθεραπείας

Επιπλέον, υπήρξε μια άλλη εξέλιξη μετά την πανδημία του COVID: Η ηλεκτρονική διαχείριση των ραντεβού. Δεν πρόκειται μόνο για τη δυνατότητα να κλείσετε ραντεβού μέσω app, αλλά και για τη διεξαγωγή μιας συνεδρίας μέσω βίντεο και την εύκολη λήψη και παρακολούθηση ασκήσεων.

INDIBA και θεραπεία κρουστικών κυμάτων

Τέλος, μπορεί να μην αποτελεί νέα τάση, αλλά τα τελευταία χρόνια επιστημονικές μελέτες δείχνουν επίσης όλο και περισσότερο τα θετικά αποτελέσματα της συνεργατικής θεραπείας INDIBA με manual therapy και άσκηση, καθώς και της θεραπείας Shockwave σε συγκεκριμένες ενδείξεις

Εμείς στην Ostracon, μέσω των έμπειρων συμβούλων πωλήσεων μας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τις κατάλληλες λύσεις που προσφέρουμε στη θεραπευτική & νευρο-λειτουργική άσκηση, καθώς επίσης και να εμπλουτίσετε τις υπηρεσίες σας με ορισμένα αποτελεσματικά και κλινικά τεκμηριωμένα φυσικά μέσα που διαθέτουμε

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πηγή: ελεύθερη τροποποίηση από gymna stories